20th Century Klezmer -
                omslagets framsida Arko Records presenterar härmed uppföljaren till Den Flygande Bokrullens debutskiva. Med "20th Century Klezmer" har vi höjt stämningen från vår första skiva, utökat instrumenteringen och närmat oss livekänslan ytterligare något. Denna skiva är inspelad på en analog åttakanalsbandspelare från 60-talet i en klaustrofobiskt liten studio. Detta tillsammans med den socialt komplicerade miljön i studion har givit ett resultat som balanserar på gränsen mellan nervsammanbrott och eufori!
Den har ungefär 17 låtar:
1 - A Heimisher Bulgar (Abe Ellstein) En ganska ny klezmerlåt, från tiden efter andra världskriget.
2 - Sadegurer Chused'l (trad) Från en av våra stora idoler, Abe Schwartz repertoar. Hans orkestrar verkar ha hört till de vildaste. Klicka på titeln för att ladda hem ett prov (MP3-format)
3 - Icek (trad) En polsk låt. Men man känner  t ex igen låtens tredje del från andra klezmerlåtar. Denna låt har vi hört som en fiollåt från början, men vår version är ganska annorlunda originalet. Klicka på titeln för att ladda hem ett prov (MP3-format)
4 - Feivel & Rifke (M. Pohjola) En låt som har fått sin titel från en judisk legend om två krymplingar som blir gifta på en begravningsplats. Bröllopssällskapet festar så länge att det hinner bli Sabbath. Gud låter marken rämna under dem och alla faller ner i avgrunden. Tony spelar mandola och Kirk fiol.
5 - Hariklaki Mou (trad) Den här låten finns i många olika versioner, vi har lyssnat på en grekisk stenkaksversion. Låten heter ibland även Yoskhe, Yoskhe och ibland Ma Yofus (judiska versioner).
6 - Fryzjer Frydmans Freylekh (G. Johansson) Frisör Frydman bor i Uppsala, fast han är pensionerad nu. Den här låten tillägnar vi honom.
7 - T S Freylekh (trad) Den här låten kombinerar grekiska och judiska melodier. Vi har lyssnat på en gammal ep-skiva med Petros Mamakos, som vi tror att The Klezmorim också lyssnade på när de lärde sig den här låten som de gjorde på sin andra LP. (Mamakosskivan hittade Matti i en reaskivkorg på Vaksala torg i Uppsala.)
8 - Bejati Blumenthal (O. Pohjola) Oskar gjorde denna låt på Mattis mandolin när han var bostadslös och bodde hos Matti ett tag. Fint piano av Calle S. 
9 - Scurt (M. Pohjola) Scurt betyder kort på Rumänska. Den här låten är på bara 1.32 minuter.
10 - Dem Rebens Tantz (trad) Här kan man ana ljudtekniker Freese gorma med i bakgrunden.
11 - Klaunowicz (trad) Den här låten spelades in under namnet Lebedikh un Freylekh på tiotalet. Återigen från Abe Schwartz orkesters repertoar. Klicka på titeln för att ladda hem ett prov (MP3-format)
12 - Mechutonim Tantz (trad) Brudparets föräldrars dans. Även denna från Abe Schwartz repertoar.
13 - Krk Krpar (G. Johansson) En gång spelade vi på en fest som en spritimportör hade på en herrgård, och vi fick betalt med deras handelsvaror. Som en konsekvens uttalade Lars "tändstickor" som "Krk Krpar" senare under kvällen.
14 - Przymyzl (Before & After) (M. Pohjola) Przymyzl är den store klarinettisten Naftule Brandweins födelseort. Så här var det före respektive efter Naftules födelse.
15 - Skutchna (trad) Den här försökte vi spela in redan till förra skivan, men det gick inte så bra då. Den här gången gick det bättre.
16 - Dem Rebens Nign (trad) The Klezmorim gör en version av den här låten med sång på sin första LP, och de kallade låten 'Den Ganef's Yiches'.
17 - Araber Tantz (trad) Vi ville göra om den här standardlåten lite. Carl spelar en rumba-inspirerad rytm på trummorna.

Med:
Kirk Chilton (fiol) på låt 4 och 9.
Tony Klein (mandola) på 9, gitarr på 9 och 16.
Calle Söderström (piano) på 8, 11, 14, 16.

Du kan e-posta oss eller ringa eller skicka vanlig post om du vill köpa skivor direkt av oss.