Indexsida.

Gruppens musik - samplade stycken ur gruppens
                      repertoar.
Bilder på gruppen
Inplanerade
                      framträdanden.

Här
                      kan du kontakta oss.

Klicka på bilden
                      för att få en större version.
En tidig bild, daterad till
1994 e. Kr.

 

Den Flygande Bokrullen - historia
Den Flygande Bokrullen började som duo med medlemmarna
Matti Pohjola och Gustav Johansson i början på 90-talet. Vid den tiden fanns flera olika sorters folkmusik, samt en hel del eget material i varierad stil, på repertoaren. Det som öppnade bandets ögon för klezmermusiken var låten Bobrikov (egentligen en version av Boibriker Kapelles hit Khsidishe Nigun) med gruppen Norrlåtar, samt the Klezmorims skiva Metropolis, som Oskar  hittade hos bröderna Pohjolas mamma. Andra tidiga influenser var bl a det ungerska romska bandet Kalyi Jag och gamla finska humppa-låtar, med starka drag av rysk tradition.

Här till höger kan man se den första bilden någonsin på Den Flygande Bokrullen. Här framträder gruppen som duo på Uplands Nation i Uppsala 1992. Det är Gustav till vänster i bild med dragspelet i högsta hugg och Matti på mandolin. Låten som spelas är en tango. Den karaktäristiska Bokrulle-dräkten fanns som synes inte med på den här tiden.

 

Gruppen växte till en kvintett med grundarnas yngre bröder, Oskar Pohjola och Carl Johansson och en vän, Lars Ydgren. Denna form tog DFB hösten 1994. Under 1999 kom Arvid Petterson med i gruppen eftersom Oskar Pohjola slutade och flyttade till Göteborg. År 2003 tillkom Thomas Dawidowski som gruppens sjätte medlem. Han hade då varit vikarierande basist ett tag.

Den Flygande Bokrullen har bl. a. spelat på internationella festivaler i Wien, Warszawa, Bremen, Lublin, Fürth, Oslo, Zabkowice Slaskie, Kazimierz Dolny, Elblag, på Copenhagen Jazz House, Hackesches Hoftheater i Berlin, Fasching, Nefertiti, Re:Orientfestivalen, Arvikafestivalen, Mejeriet i Lund och Storsjöyran. DFB har också medverkat i svensk och utländsk radio och teve (SVT och TV4, bl a Nyhetsmorgon) upprepade gånger, gjort en film om gruppens uppkomst. DFB är dessutom en ofta anlitad bröllops- och festorkester. I Sverige har Bokrullen spelat överallt från Piteå i norr till Falsterbo i söder.

En bild från den tiden då Den Flygande Bokrullen ännu bara fanns i svartvitt. Här i Torshälla feb 1998.


Den Flygande Bokrullen sedan 2003 denna sättning:

Matti Pohjola: kornett, tenorbanjo, mandolin

Gustav Johansson: dragspel, trombon, barytonhorn

Lars Ydgren: klarinett, altsax

Carl Lindecrantz (född Johansson): batteri, barytonhorn

Arvid Pettersson: piano

Thomas Dawidowski: bastuba, kontrabas

 

Klezmer - historia

Klezmer är en judisk musikform som nu har fått en andra renässans (den första kom i USA på slutet av 70-talet). Det är en unik blandning av flera sorters folkmusik, främst judisk, zigensk, Öst- och Centraleuropeisk. Även olika sorters populärmusik har bidragit till det sound klezmermusiken har idag. Ursprungligen kommer ordet klezmer från kley-zemer, vilket är hebreiska för sånginstrument, men har senare fått betydelsen ambulerande musikant. Gamla tiders klezmorim (plural av klezmer) var kringresande spelmän, vilka likt romer strövade genom de flesta länderna i Östeuropa, t. ex. Ryssland, Litauen, Polen, Rumänien, Bulgarien och Ungern. De tog upp influenser från många olika kulturer och infogade dem i sin repertoar.

Klezmorim anlitades ofta för att spela på bröllop och andra fester, såväl judiska som icke-judiska. Klezmermusiken följde med judar som p g a pogromer flydde från Östeuropa till USA, och eftersom det ligger i dess natur att ta upp influenser från olika kulturer, färgades klezmermusiken av det tidiga 1900-talets amerikanska populärmusik, jazzen.

Den Flygande Bokrullen har, som sig bör, följt traditionen och lagt till egna influenser, t ex spelar gruppen flera grekiska låtar, precis som pionjär-revivalbandet the Klezmorim gjorde på sin första skiva. Hasapikon eller hasaposervikon t. ex. passar bra ihop med klezmermusik, eftersom den har en liknande uppsluppenhet och livlighet.