Den Flygande bokrullens
          och Klezmer-musikens historia.
Gruppens musik - samplade
          stycken ur gruppens repertoar.
Bilder på gruppenInplanerade framträdanden.


Här
           kan du kontakta oss.


There is also an English version of this page.s.

facebook

youtube

Spotify


matti (at) denflygandebokrullen (dot) nu

Telefon: +46739466303


Den Flygande Bokrullen

 Den Flygande Bokrullen spelar klezmer och annan gammaldags Östeuropeisk akustisk musik. När coronan har lagt sig kan du kolla in spelningar! eller kanske se oss på nåt bröllop om du har tur. Men nu kan du inrikta dig på vårt nya album In the 20's.

Omslag
         In the 20'sIn the 20's - gammaldags klezmer och en del nytt

På sitt femte album fortsätter Den Flygande Bokrullen att utveckla sin stil. Egna kompositioner, galna och infallsrika, blandas med traditionell klezmer, huvudsakligen från NYC, som har fått bandets speciella behandling.

Många av de traditionella låtarna har helt klätts i bokrulledräkt med ett helt annat arrangemeng än när de en gång i tiden spelades in för stenkaksmarknaden. Ett par andra har fått behålla lite mer av den ursprungliga kostymen.

De fyra egna låtarna på albumet, skrivna av Matti Pohjola, är inspirerade av bland annat gammaldags hårdrock, tidig, oftast svartvit, tecknad film och musik från mindre Asien.

Bandet har haft starka känslor och högspänning som ideal. Även i de lugnare låtarna. Men de har samtidigt jobbat på arrangemangen och samspelet i komp och i melodistämmor.

På 1920-talet spelades det mesta av den klezmermusik in, som har format genrens repertoar och definierat musikstilen. Nu är det 20-tal igen och musikstilen fortsätter att leva i nya former och mot alla odds. Det här är gammaldags musik men också ny.

In the 20's (ARKOCD012) finns på alla digitala plattformar och kan beställas i fysisk form från skivbolaget eller via kontaktinformationen här på sidan. Mer om In the 20's.

Sagt om Den Flygande Bokrullen:

"Klezmerski dynamit", Teatr NN, Lublin, Polen, "Starkstrom aus Schweden", Fürther Nachgerichten, Tyskland, "Party, party", Folk Roots, England

Den Flygande Bokrullen spelar huvudsakligen klezmermusik. Det som idag kallas klezmer är musik som framfördes av judiska spelmän i Öst- och Centraleuropa fram till 2:a världskriget. Klezmermusiken har influerats starkt av bland annat Östeuropeisk folkmusik och romsk musik. När många Östeuropeiska judarna flydde till USA i slutet på 1800-talet och början av 1900-talet och tog med sig musiken påverkades den dessutom så småningom av amerikansk populärmusik, jazzen. Det är musiken från den här tiden (tidigt 1900-tal) DFB låter sig inspireras av. Under den här tiden i USA gjordes nämligen de bästa inspelningarna som finns med klezmermusik överhuvudtaget. Men det bör också nämnas att gruppen spelar annat än klezmer. Många av låtarna har grekiskt ursprung och det finns låtar från Turkiet och andra låtar som kommer från romsk tradition. Dessutom har Bokrullen alltid gjort sina egna låtar, som väl närmast kan ses som inspirerade av en blandning av allt det här.

Den Flygande Bokrullen har nu släppt sex plattor på skivbolaget Arko Records. Första skivan, Den Flygande Bokrullen, släpptes 1996 och den andra, 20th Century Klezmer, 1998.

År 2000 kom Electronic EP. Tarrschwein, den tredje fullängdsskivan, släpptes 2002. Och den fjärde fullängdaren Shuff! kom 2007. Nu finns även In the 20's. Lyssna på den här på Spotify.

Vill du köpa Bokrullens musik digitalt? Låtarna finns bland annat på I-tunes, Amazon och på Spotify såklart.